muziekbegrijptuhet.nl

Voorbereidingen NNO-concerten

Voorbereidingen NNO-concerten

Tijdsduur:1 dagdeel (2 uur incl. pauze) of 2 dagdelen (2×2 uur incl. pauze)
Kosten:€100,- excl. reiskosten
Facilitaire benodigdheden:in overleg
Extra’s:Toegangskaarten voor het concert in overleg

Om je aan te melden voor deze cursus, druk op de onderstaande knop om naar het aanmeldformulier te gaan. Selecteer vervolgens deze cursus in het lijstje met cursussen. Meerdere cursussen tegelijkertijd selecteren is uiteraard ook mogelijk.


Een concert van het Noord Nederlands Orkest. Je zit in de zaal en geniet. Maar: hoe actief ben je betrokken bij datgene wat klinkt? Oftewel: wat hoor je en vooral: wat hoor je niet? Er is een manier om nog meer te kunnen waarnemen, nog meer te kunnen genieten, actiever bij de muziek betrokken te raken. Bij deze concertvoorbereidingscursus wordt het programma van het concert in 1 of 2 dagdelen voorbereid. Je krijgt dan inzicht in zaken zoals de structuur van de compositie, hoe worden de thema’s verwerkt, welke instrumenten klinken er. Ook krijg je informatie
over de achtergronden van het ontstaan, over buitenmuzikale aspecten (ligt er een verhaal aan de compositie ten grondslag?). Kortom, je neemt een kijkje in de keuken van de componist. Op het concert wordt het dan een feest der herkenning. Veel (echt niet alles, daarvoor is muziek te complex en ontgaat je tijdens het luisteren heel veel) kun je je herinneren en dat heeft tot gevolg dat je actief bij het concert bent betrokken. Je luistert intenser. De ervaring heeft mij geleerd dat veel mensen daarover zeer enthousiast zijn en vaker naar lezingen gaan om meer over muziek te weten te komen.

Het is mogelijk om een concert in 1 dagdeel (van 2 uur) voor te bereiden maar er zijn ook verenigingen die hiervoor 2 dagdelen de tijd nemen. Uiteraard kan dan dieper op de materie worden ingegaan (b.v. door het vertonen van een video-documentaire over één van de aan bod komende componisten). Aan jullie de keus.

Omdat het NNO voor luisterclubs een aanzienlijke korting geeft op de toegangsprijs wordt het nog aantrekkelijker om deze cursus voor jouw vereniging of luisterclub te organiseren. Jullie kunnen zelf een concert uitzoeken dat jullie interesse heeft.

Het complete programma van het Noord Nederlands Orkest is te vinden o.a. op www.nno.nu of door contact op te nemen met het NNO, info@nno.nu.

Dus: neem contact met mij op en gun jezelf en jullie mede-muziekliefhebbers een bijzondere luisterervaring!

Geef jezelf op via de knop bovenaan deze pagina.